Hippisch recht advocaat Rotterdam2023-02-03T16:02:46+01:00

Hippisch recht
advocaat in Rotterdam

Wij ondersteunen u bij hippisch recht

Bij geschillen die over paarden gaan, is het van groot belang dat u een advocaat aan uw zijde heeft die niet alleen de taal van de paardenwereld spreekt, maar ook de vertaling naar de rechter voor u kan maken.

VIVE Advocaten beschikt over advocaten met kennis van paarden, maar ook over de fokkerij, stamboek- en wedstrijdregelgeving. Wij staan u graag bij met advies op maat.

Hippisch recht

Paarden zijn voor de wet roerende zaken, maar wat ons betreft wel heel bijzonder. Voor het kopen en verkopen van paarden zijn er regels en wetgeving, maar een overzichtelijk rijtje is niet te vinden en daarom is het specialistenwerk. Dat geldt ook voor overeenkomsten op het gebied van stalling en training, wedstrijden en de fokkerij van paarden. Paardenzaken lastig, maar niet voor de specialisten van VIVE Advocaten.

Neem contact met ons op, wij adviseren u graag!

  • Koop en verkoop van paarden

  • Opstellen of beoordelen koopcontract

  • Lease van paarden

  • Contract pensionklanten

  • Overeenkomst voor training

Koopovereenkomst paard of pony

Paarden zijn emotie, daar is geen twijfel over mogelijk en dat kan het kopen of verkopen van een paard een hele lastige kwestie maken. Zeker als achteraf blijkt dat het toch niet het dressuurtalent of springtopper blijkt te zijn die u dacht te kopen. Of u als ruiter het toch moeilijk vindt om die groot gaande, bergop bewegende vijfjarige met veel ‘go’ in goede banen te leiden. Helemaal vervelend wordt het als de nieuwe aankoop iets onder de leden blijkt te hebben, terwijl u net een behoorlijk bedrag hebt betaald.

Een koopovereenkomst biedt in deze gevallen vaak uitkomst, doordat daarin is opgenomen wat de partijen over en weer van elkaar mogen verwachten. En juist het managen van die verwachtingen zijn bij de aan- en verkoop van een paard van groot belang. Laat u daarom adviseren door een specialist van VIVE Advocaten bij de aan- of verkoop van een paard of pony.

Aansprakelijkheid manege of pensionstal

Als hippisch ondernemer met een manege of pensionstal doet u alles voor uw klanten, hun dieren en uw personeel. Maar als een klant een ongeluk krijgt met een van uw manegepaarden of personeel letsel oploopt tijdens het werk, dan kan dat enorme gevolgen hebben. Bij VIVE Advocaten staan wij u graag bij in een aansprakelijkheidskwestie of bij letselschade.

Fokkerij: van uitgespoelde embryo’s en dekhengsten

De tijd dat je zomaar voor de aardigheid een paardje fokte, is wel voorbij. In Nederland staat de fokkerij op een zeer hoog niveau en fokken is een serieuze zaak. Nieuwe technieken hebben het bovendien mogelijk gemaakt om draagmoeders in te zetten, zodat de sportcarrière van de merrie gewoon door kan lopen of er meerdere veulens in één jaar geboren kunnen worden. Maar van wie is een embryo uit een merrie? En als die in de draagmoeder wordt geplaatst, van wie is dan het veulen? Kortom, de regels en de mores in de fokkerij vragen om een specialist met kennis van zaken. Hebt u vragen of een probleem, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Paard of pensiongeld niet betaald

Wat als klanten hun beloften niet nakomen en er bedragen blijven openstaan, bijvoorbeeld bij het betalen van het maandelijkse stalgeld. Wanneer mag u dan overgaan tot het in beslag nemen van het paard? Kunt u het paard dan vervolgens ook verkopen en geldt dat ook voor de zaken die in de zadelkast liggen? Het antwoord op deze en meer incassovragen geven wij u graag. Bel of mail voor een vrijblijvende eerste kennismaking.

Ga naar de bovenkant